DOMMERBETÆNKNING
På Gyngende Grund, 2024
Introduktion
Præmierede forslag
Forslag med hædrende omtale
INTRODUKTION:
HG konkurrence, På Gyngende Grund, 2024
0 – kote 0 – en reference for højde og dybde i forhold til verdenshavets cirka niveau. Det er en smuk ramme for årets konkurrenceprogram, formuleret af Jens Thomas
Arnfred. Og hvor konkurrencens tema, ’På Gyngende Grund’ peger på flere principielle reflektioner.
En vandflade, en naturlskabt hinde på 70% af klodens areal, der har været brugt til mange forskelligartede formål, som opdagelsesrejser, plyndringstogter, krige, sport, fiskeri svømning, rumkapslers tilbagevenden til planeten, handel, transport, osv, osv. Havene både skiller og forbinder globalt verdensdelene.
Apropos, og vi har berørt det tidligere, er der forskel på en global aktivitet og globalisering som begreb, i kraft af fx a-sociale platforme og fx Mærsks forretningsmæssige aktiviteter, hvor et overskud for et par år siden, i kraft af globalisering genererede ca. 275 miliarder i overskud, bl.a. for at sejle portugisisk marmor til den anden side af kloden, for billigt at blive opskåret og så sejlet tilbage til Oslo til brug i en operabygning. Materialet lå ellers lige udenfor i det meste af Norge.
Det gjorde andet også: Ved menneskets udvandring fra Østafrika for omkring 120.000 år siden mod Asien og videre nordpå bestod det af grupper på ca. 50 mennesker, og som formede den selvforsynende landsby som dagligt centrum.
- Ca. 5000 års bosættelsers vilkår perspektiverer - også set med aktuelle klimamæssige, efterhånden noget slidte bæredygtige briller:
- Summererne og ægypterne lavede på det tidspunkt boliger af ler, tilsat hakket strå, lagt i træforme og tørret i solen. Råmaterialet var lige udenfor, murstenen som bygningskomponent var skabt, i rel. t. bæredygtighed gratis. Murstenen underlægges i dag streng miljømæssig dokumentaion. Tøj af hørplanten, også lige udenfor.
- Ved menneskets udvandring fra Østafrika for omkring 120.000 år siden mod Asien og videre nordpå bestod det af grupper på ca. 50 mennesker, og som formede den selvforsynende landsby som dagligt centrum.
- Eskimoerne lavede bolig af sneblokke, tøj og mad af sælen. Råmaterialet var lige udenfor, byggemetoden var i rel. t. bæredygtighed gratis. Den smelter nu – og påvirker kote 0.
- De nordamerikanske indianere lavede bolig, tippien og beklædning af hud, bissonoksens. Råmaterialet til det og føde var gående lige udenfor, i rel. t. bæredygtighed gratis. Råmaterialets dyr er stort set uddøde.
- På de nordlige breddegrader byggede vi udelukkende huse af træ. Råmaterialet groede lige udenfor, af sig selv. Det må afh.t. CO2 regnskab og biodiversitet ikke mere anvendes i uhæmmet omfang.
Alle eksempler er for de enkelte befolkningsgrupper naturskabte, umidelbart tilgængelige, og som gør de enkelte samfund selvforsynende, bæredygtige, økologisk omkostningsfrie – lang tid inden begrebet overhovedet blev formuleret i den civilicerede verden. Det grundlæggende problem i dag er antallet af mennesker, en fordobling på små 50 år, et uløseligt problem, affødt af behov for at reproducere os selv.
Alt hvad naturen gør dikteres af mekanismer, overordnede vilkår som vi mennesker og andre dyr må underordne sig – uden at have indflydelse på. Det vikår er samtidig smukt set i et hierrakisk billede, på land og i vand, levende væsener med lunger eller med gæller.
En natur som det mest bevidste dyr, og samtidig farligste – os - i alt for stort antal som bekendt påvirker kloden i en skæv retning. Med al det grej vi absolut må anskaffe.
I dag transporterer vi materialer og fødevarer fra den ene side af kloden til den anden.
I konkurrenceprogrammet nævnes ordet eller begrebet nøjsomhed. For Halldor Gunnløgsson var det at omgive sig kun med det mest nødvendige for et godt liv: vigtigst var hans elskede, Lillemor, kontakten med den omgivende natur, og inde i huset de smukke nødvendigheder – for madlavning, badning, læsning, tegning, søvn. Ingen ekstra værelser til gæster eller børn, som måtte sove på henhv. hotel eller på gulvet. Dette enkle liv tegnede Halldor en ramme om, som han og Lillemor flyttede ind i 1958, et hus som hele Verden valfarter til for at se. Pejsen, ildstedet som hos indianerne, eskimoerne, huleboerne, punktet nagler stadig boligen fast.
Halldors eget hus er utryk for en arkitektonisk ’renselsesproces’, uden unødvendig støj, og hvor det væsentlige tydeligøres. I forlængelse af den romerske arkitekt Vitruvius’ formulering for et par tusinde år siden, består arkitektur af balancen mellem det funktionelle, tekniske og æstetiske, frembragt som en arkitektonisk syntese. Som et samlet kunstnerisk udsagn, og hvilket var Halldors faste overbevisning.
Mødet mellem land og vand danner – henholdsvis ’op og ned geografi’ – en dramatisk betinget forudsætning for liv generelt. På plussiden, altså landsiden af kote 0, er livsbetingelsen lunger, på vandsiden af kote 0 er livsbetingelsen gæller. To vidt forskellige verdener, hvor der for jeres opgave er truffet et nok meget fonuftigt valg for mennesket at udfolde sig på oversiden af kote 0.
’På gyngende grund’, det har alle vi pattedyr været, siden vi lå i vores mødres krop og skvulpede rundt, underlagt hundyrets forgodtbefindende. Burde have vænnet os til det, skulle vi synes. Alligevel har de fleste fixeret den 17x5 meters ponton, enten via pæle eller stramme trækbånd til undergrunden.
Mange arkitekter starter med en grundig analyse af programmet, skitsering og snusfornuftig konklussion af den samlede løsning, en slags logisk fremkaldelse af det rigtigtige valg.
Men det kan også være i omvendt rækkefølge. Ved godt at intuition udvikles af erfaring, og I er i den begyndelsesfase. Men derfor kan man godt i sin tilgang, fornemmelse i forbindelse med en opgave stille spørgsmål til givne bindinger, forudsætningerne, bryde dem og skabe sine egne, uforudsigelige postulater, ikke nødvendigvis opfyldelse af definerede kriterier. Netop meningen med åbne konkurrencer, det at turde – i kunstnerisk, postuleret og kvalificeret form – pege på det uventede og overraskende.
Meningen med arkitektkonkurrencer er jo, at de forskellige forslag gensidigt belyser hinanden og fremkalder et billede, en løsning, som ikke var forudset. Generelt er projektforlagene her meget godt illustrerede og beskrevne i det hele taget. Men samtidig også artige, forsigtige og fraværende af skæve postulater. Det kan skyldes mange ting, personlige eller udefra kommende.
Mange forslag inddrager i ringe grad omgivelsernes karakter - placeringen på vandspejlet. Relationen til den særlige forudsætning til forskel fra typisk placing på land er ofte fraværende. Selvom der ikke er tale om et skib efterlyses i de fleste forslag en maritim karakter i eksteriør og interiør. Og en relation til verdenshjørnerne, ikke uvæsentligt mht. at inddragei den store skala. Ligesom skiftende årstider.
I forlængelse af disse bemærkninger, ikke ment som sure opstød, men som begrundelse for: dommerkommiteen har ikke blandt de 28 indleverede forslag kunnet pege for en klar 1. præmie, som markerer sig tilstrækkligt i mængden. Derfor er vedtaget, at fordele den samlede præmiesum på 150.000 kr. på tre ligeværdige præmieringer på hver 50.000 kr.
Tillykke til jer!
fra en enig dommerkommité.
Hvem og hvorfor vil vi på skrift gennemgå nu.
Og tak til Jens Thomas Arnfred for en visionær programformulering.
Udstilling i dag til kl. 12
Udstilling i morgen, lørdag d. 28. kl. 10-13.
Afhentning i morgen, lørdag d. 28. kl. 13-14
Arkitekt Halldor Gunnløgssons bestyrelse
PRÆMIEREDE FORSLAG
På Gyngende Grund
Halldor Gunnløgssons Fonds konkurrence for arkitektstuderende
Dommerkomiteens betænkning september 2024
Præmieret kr. 50.000 forslag nr. 07129, De Flydende Enklaver, udarbejdet af Cæcilie Holbech
Ved Prøvestenen Syd ved indsejlingen til Københavns Havn foreslår forfatterne en flydende enklave af 38 ungdomsboliger. Boligerne knyttes til enheder med fællesfaciliteter i form af drivhuse, forsamlingshuse, haver og vaskeri i et ortogonalt system af gangbroer, boliger og fælleshuse, der viser en fin og overbevisende måde at skabe et tema med variation.
Opbygningen af de enkelte boliger følger et veludviklet system af flydeponton, bærende konstruktion i tømmer, der kompletteres af lette sinusplader i stål, trapper i stålværk samt en tagterrasse med værn og solceller. Projektet fremhæves for sin klare tænkning og den meget smukke og sikre komposition af især materialer og detaljer. Også de indre rumvirkninger med et stort generelt anvendeligt dobbelthøjt rum, der møbleres af mindre og mere kropsnære elementer, virker overbevisende, med deres homogene samhørighed, varme og maritime karakter.
Hvor de rumlige visualiseringer ude som inde begejstrer, indikerer det todimensionelle tegningsmateriale at tilsvarende opmærksomhed havde udfordret boformen yderligere. En nysgerrighed, der kunne føre til et anderledes rumprogram ved at inddrage alle havets mange facetterede præmisser og skiftende stemtheder. På samme tid ville begrundelse for udvalgte materialer, deres patinering og øvrige cirkulære strategi styrke det arkitektoniske udsagns forankring til samfund og klima.
Trods lyst til at se et større visionært vovemod ude på gyngende grund, der vrider sig løs af traditionel og velkendte typologi præmieres projektet for velvalgt og dygtigt artikuleret helhed.
Planche(PDF): Forslag nr. 07129, De Flydende Enklaver
Præmieret kr. 50.000 forslag nr. 11156, En Plads Ved Vandet, udarbejdet af Jeppe Chorchendorff Vinholt Johansen
Forslaget løfter selve boligenheden én etage op fra flydeponton for at give plads til en mangfoldighed af aktiviteter og udvidelsesmuligheder på dækket nær vandspejlet.
I en meget fortællende rumlig skitse, ses der med stor overbevisning, hvorledes boligerne både kan skabe smukke fællesskaber og dejlige individuelle udfoldelsesmuligheder også over tid. Projektet finder sit udgangspunkt i en fortolkning af byggemåden i Jørn Utzons Espansiva-hus med modulære selvbyg enheder på henholdsvis 5,5, 11, 16,5 og 22 m2. Boligplanerne er overordnet veldisponerede og dygtigt gennemarbejdede og projektet viser også stor sikkerhed i håndteringen af de byggetekniske muligheder i de valgte løsninger. Hovedgrebets talentfulde tackling af rumlig opstigning i favnende kontakt med havet giver sig særligt til udtryk i den fine og subtile model. Modsat læner materialevalg og disponering af møblering sig krampagtigt op af traditionsbårne doktriner som illustreret i plan-, snit- og facadebearbejdning.
Desuden kunne det yderligere analyseres, hvordan tagkonstruktion møder himmelrummet, vind og vejr med tilsvarende rumlig styrke som opleves i mødet til vandet. Ligesom det ville være oplagt at inddrage de talrige refleksioner og strømninger fra den ekstreme kontekst. Det signifikante volumenstudie signalerer synlige kvaliteter og fortjener en større iver for at skabe indre forløb, som genererer nye svar til læ, ly og lys på gyngende grund. Projektet præmieres, idet den viste udformning af den ”Flydende By” ved Roskilde fjord i sin helhed fremstår velkomponeret og meget overbevisende og vil nemt kunne udvikles i talrige kombination.
Planche(PDF): Forslag nr. 11156, En Plads Ved Vandet
Præmieret kr. 50.000 forslag nr. 18333, Mellem Himmel og Hav, udarbejdet af Katrine Natorp
Forslaget udfolder i sin beskrivelse en meget indlevet forståelse at det at opholde sig ved havet, der har været til stor inspiration for projektets udformning. Det er både de små sanselige oplevelser af lys og lyde og de mere dramatiske og årstidsbestemte vilkår, der har været rammesættende for den arkitektoniske tilgang.
Udgangspunktet er en bebyggelse på gyngende grund, en egentlig Vandby ved Vejle Fjord, hvor et rationelt system af fortøjningspæle sikrer såvel den fornødne repetition og variation i boligerne, der kan tilgås fra fordelingsbroer og direkte med båd. Fællesfaciliteter i form af huse til fællesspisning, værksted, nyttehaver og fællesbad indgår i systemet. Der vises meget appellerende tegningsmateriale og særligt skitser til, hvorledes boligens indre orienterer sig i en lodret bevægelse imellem vandets overflade og en lysende stjernehimmel. Beboerne finder deres sted imellem vandets flade og stjernernes lysende punkter.
Fjordbo, som projektet kaldes, er beskrevet med en basisbolig på 31 m2, der kan udvides til omtrent det dobbelte byggede over en rammekonstruktion i træ med 15 grader skråtstillede ydervægge for at minimere vindfølsomheden. Indvendigt beklædes vægge og loft med krydsfiner og rummene springer i højden for at give en generøs fornemmelse på trods af lidenheden. Opbevaring, stuverum og møbler er tænkt integreret dele af helheden.
I sin helhed er forslaget overbevisende i sin håndtering af samtlige medier og udviser synlig intension om at tackle boligens rammer på vand. Dommerkomiteen har lagt vægt på, at projektet bestræber sig på at forholde sig til de kontrastfulde vejrforhold. Samtidig trænger boligens traditionelle og velkendte program igennem. Med projektets øvrige mod kunne det være oplagt at undersøge, hvordan konstant dynamisk bevægelse samt utilregneligt og omskifteligt vejr sætter sin egen dagsorden for de fundamentale funktioner – at sidde, ligge og at stå – når kontakt til fast land er sluppet.
Planche(PDF): Forslag nr. 18333, Mellem Himmel og Hav
Hædrende omtale forslag nr. 91099, Ringe i vand, udarbejdet af Isabella E. Nagel
Projektet fremhæves med en hædrende omtale på grund af dets smukke ide om at skabe et bæredygtigt fællesskab af boligenheder i Roskilde Fjord nær Roskilde Havn. Omkring et cirkulært strøg skaber boligenheder sammen med de forskellige fælleshuse en bebyggelse med læ for blæsten, god solorientering med et arkitektonisk udtryk, der har en stærk identitet og som tilbyder med gode rum, især i det ydre.
Konstruktionen er simple trærammer, der beklædes med genbrugsplast-plader, der kan kombineres i talrige formationer. Med sine karakteristiske sorte kubiske volumener varetager projektet således en ydmyghed overfor programmets overordnet fokus – hvor lidt kan vi klare os med. Hvor de fine rum og mellemrum er indtagende, savner plan, snit og konstruktion fordybelse og inddragelse af tyngdelovens reelle udfordringer på gyngende grund. Af den årsag vægter særligt visualisering af den samlede bebyggelse. Her afslører kompositionen en fin fornemmelse for skala i samspil med vandets reflektive egenskab.